Bezige Piet weet niet van ophouden

Afferden | De 58-jarige Piet Manders woont in Afferden en ruimt al vijf jaar zwerfvuil in zijn eigen omgeving. Hij vindt het belangrijk iets te doen voor zijn dorp, door omstandigheden zit hij in de WIA. Wat binnen zijn mogelijkheden ligt doet Piet graag en bij het opruimen van zwerfvuil kan hij zelf bepalen wanneer hij energie heeft om aan de slag te gaan. 
Opruimmaterialen zijn bij de gemeente verkrijgbaar. Voor het opgeraapte afval gebruikt Piet een emmer, hij vindt vooral papiertjes, blikjes en peuken. Weten de mensen wel hoe giftig peuken zijn voor het milieu en dat één sigaret 1000 liter water kan vervuilen?
Piet is mantelzorger voor zijn moeder en verder nog betrokken bij werkzaamheden in het bos, onderhoud bij ruïne de Bleijenbeek, lid van de Dorpsraad, doet fietskeuringen en neemt fietsexamens af voor Veilig Verkeer Nederland. 
Sinds een jaar gebruikt Piet de app HelemaalGroen als hij op pad gaat en vindt het handig dat anderen kunnen zien welke routes hij schoongemaakt heeft. Stiekem hoopt hij dat meer mensen zin krijgen in zwerfvuilrapen. Inmiddels kent hij jongeren die dit werk doen en dat maakt hem vrolijk. Al opruimend wordt hij geregeld gegroet en laten mensen weten dat ze blij zijn met wat hij doet. Omdat hij al meer dan 25 jaar veel vrijwilligerswerk heeft gedaan kreeg hij in 2021 zelfs een koninklijke onderscheiding, dat maakt hem nóg gemotiveerder om aan de gang te blijven.
Vooral aan hondenpoep heeft Piet een gruwelijke hekel, zeker als hij erin heeft gestaan. “Beste mensen ruim dit gewoon op, de prullenbakken staan er niet voor niks!”

Zo werkt HelemaalGroen
HelemaalGroen stimuleert individuele burgers om zwerfafval op te ruimen en hun inzet zichtbaar te maken. Activeer de app.helemaalgroen.nl wanneer je zwerfvuil gaat rapen, dan wordt jouw afgelegde route als een groen lijntje zichtbaar op de kaart van Nederland. Na een maand verkleurt het naar oranje en twee maanden later is het bruin. Opnieuw lopen kleurt het lijntje weer groen. Je ziet je eigen route, die van deelnemers uit jouw omgeving én uit de rest van het land www.helemaalgroen.nl 
Dit in 2019 door Jaap de Boer gestarte burgerinitiatief wordt breed gedragen en zijn er landelijk inmiddels 14.010 deelnemers actief. Iedereen kan meedoen: jong, oud, lopend, fietsend of in een scootmobiel. Je bepaalt zelf de route dan verveelt het nooit.
Gemeente Bergen telt nu acht deelnemers bij HelemaalGroen, daar kan nog best wat bij. Doe ook mee en samen kleuren we Nederland groen.
“Zwerfvuil maken is geen kunst, zwerfvuil opruimen is dat wel.”

Tekst en foto: eigen
Bewerkt door: Trudy Willems van helemaalgroen