Zwerfafval opruimen

Piet Manders ruimt zwerfvuil op in Heijmanspark (29-08-2018)

Wellicht is het u ook opgevallen dat de laatste maanden het Heijmanspark in Afferden er best wel schoon bijligt. Dat is te danken aan Piet Manders. Sinds een maand of drie loopt hij twee keer per week met een grijper en een zak of emmer door het park om zoveel mogelijk zwerfvuil te verzamelen.

De 52-jarige Afferdenaar pakt eveneens regelmatig de schoffel ter hand om in de speeltuin het oprukkend onkruid een halt toe te roepen. Op die manier levert Piet niet alleen een positieve bijdrage aan het dorp maar doet daarmee ook zichzelf een plezier. Want Piet die als voormalige Heijenaar nu zo’n 2 jaar in Afferden woont, is graag buiten en wil zijn eigen tijd kunnen indelen.
Ook vindt hij het belangrijk dat rotzooi wordt opgeruimd. Na contact met de Dorpsraad van Afferden heeft hij zich ontfermd over de speeltuin en het Heijmanspark. Dit betekent niet dat iedereen nu zo maar alles uit zijn handen mag laten vallen, omdat hij het toch wel opruimt. ”Zo werkt het niet”, zegt Piet. ”De bedoeling is dat de mensen het park ook schoon houden en afval in de prullenbak gooien. Dat geldt ook voor hondendrollen want die laat ik gewoon in het park liggen. Die moeten hondenbezitters gewoon zelf opruimen.”
Gelukkig merkt hij dat het zwerfafval wel minder wordt. ”Nu is het nog een half emmertje, maar dat was eerder meer”, besluit Piet die bij de gemeente een speciaal geel veiligheidshesje heeft gevraagd en gekregen zodat hij ook veilig langs de openbare weg zwerfvuil kan opruimen.

Foto: Op eigen initiatief verwijdert Piet Manders 2 keer per week gewapend met grijper en emmertje het zwerfvuil uit het Heijmanspark en een stukje van Afferden.

Tekst en Foto: Frans Thonen