Dorpsraad Afferden

Dorpsraad neemt afscheid van Iedershuus (18-12-2020)

Afferden | Met pijn in het hart is Dorpsraad Afferden afgelopen week vertrokken uit Iedershuus. Sinds 1983, het jaar van oprichting, heeft deze organisatie dit centraal in het dorp gelegen dorpshuis gebruikt als thuisbasis. Nu dit naar verwachting op vrij korte termijn plaats zal gaan maken voor een nieuw gezondheidscentrum was vertrek voor de dorpsraad naar een andere locatie onvermijdelijk. Gepakt met archiefdozen trok het bestuur van de dorpsraad bestaande uit René Aengenend, Henk Hendriks, Ton Wijers en Piet Manders afgelopen week de deuren van Iedershuus achter zich dicht.

Zoals gezegd met pijn in het hart want het verdwijnen van Iedershuus als dorpshuis heeft altijd tegen de borst van het bestuur gestuit. “We hebben als leeuwen gevochten om Iedershuus hier midden in het dorp te behouden”, zegt Ton Wijers fanatiek. Het Offerse dorpshuis is namelijk in 1982 met hulp van onder meer geld van de plaatselijke bevolking aan de rand van het Heijmanspark gebouwd. Ton: “De plaatselijke bevolking sprak in een in 1980 gepubliceerd rapport over de leefbaarheid in Afferden de wens uit van een centraal gelegen dorpshuis in het dorp. Het rapport wees eveneens uit dat er behoefte bestond aan een dorpsraad. In 1982 heeft dat inderdaad geleid tot de bouw van Iedershuus op de huidige locatie en in 1983 tot de oprichting van Dorpsraad Afferden.” De verplaatsing van de dorpshuisactiviteiten naar een nog te verbouwen Alverman aan de rand van het dorp blijft daarom voor de dorpsraad zeer discutabel.

Dorpsraad Afferden had het plan om tijdens de laatste bestuursvergadering van het jaar op een wat ludieke wijze afscheid van Iedershuus te nemen. De onlangs uitgeroepen strengere lockdown als gevolg van het coronavirus gooide echter roet in het eten zodat het bestuur besloot op afstand via internet met elkaar te vergaderen. Het ludieke momentje kwam daarmee te vervallen. Afgelopen week werd met het verhuizen van het dorpsraadarchief naar een tijdelijke locatie in het dorp dat fotomomentje toch nog gevonden. Een nieuwe vergaderlocatie heeft de dorpsraad inmiddels ook in het centrum van Afferden gevonden en wil het bestuur te zijner tijd bekend maken. “In het geval dat de uitbreidingsplannen van De Alverman echter niet door gaan en Iedershuus blijft bestaan, dan zijn wij, als dorpsraad, de eerste die terug zullen keren naar dit dorpshuis”, besluit Ton.

Ton Wijers, Henk Hendriks, Piet Manders en René Aengenend van de dorpsraad verlaten Iedershuus. (Foto en tekst: Frans Thonen)